Ιστορικά στοιχεία

Τα Λουτρά Υπάτης είναι μια από τις παλαιότερες και πιο γνωστές ιαματικές πηγές της Ελλάδας γνωστές από την αρχαιότητα (4ο αι. π.Χ.) και ήταν αφιερωμένα στη Θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη. 

Τα νερά της πηγής των Λουτρών Υπάτης θα πρέπει να ανάβλυσαν από μεγάλη σεισμική δόνηση μετά το 427 π.Χ. γιατί ο σπουδαιότερος αρχαίος Έλληνας σεισμολόγος, ο Δημήτριος ο Καλλατιανός, περιγράφοντας το μεγάλο σεισμό του 427  π.Χ. στη Φθιώτιδα, δεν τα αναφέρει, ενώ μνημονεύει άλλες πηγές.

Η λουτρόπολη αναπτύχθηκε κατά τα τέλη του 18ου αιώνα οπότε και κατασκευάσθηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο και τα πρώτα οργανωμένα ξενοδοχεία , το «Όρθρυς», το «Οίτη» και το «Φθιώτις», κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που κοσμούν την περιοχή.

Αργότερα, περί το 1930 κτίζεται το «Πηγαί» καθώς και τα ξενοδοχεία «Υπάτη» και «Λαμία». Το 1960 κατασκευάστηκε ένα πρότυπο υδροθεραπευτήριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, θεωρούμενο το τελειότερο στη χώρα και άρχισε τη λειτουργία του.

Share Button
TRAVELERS' REVIEWS

FAMILY VACATION ! LOUTRA YPATHS GREECE

“Loutra Ypatis will truly rejuvenate your body, spirit and mind. Having been living in New York City, we were looking for a peaceful place away from large cities and or crowded Greek islands to unwind, and share quality time with my family. And we found this unique tranquil village in Central Greece, called Loutra Ypatis. […]

Share Button

CONNECT WITH US