Αφιέρωμα στα Λουτρά Υπάτης από το Έθνος

Πηγή: Έθνος

Τα ιαματικά λουτρά της Υπάτης

Assets LARGE T 183762 54131005 Type12128

Σε αυτό το οδοιπορικό στις παρυφές της Οίτης…

τρεχούμενα νερά, πυκνόφυλλα δάση, βυζαντινά μοναστήρια και γραφικά χωριά αρμολογούν ένα πολύ ενδιαφέρον ορεινό σκηνικό, ιδανικό για τις χειμερινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο…
Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα και πολύ κοντά σε αρκετές πόλεις της Στερεάς και της Θεσσαλίας, η Υπάτη αποτελεί σίγουρα έναν ξεχωριστό, διαφορετικό προορισμό.
Τα Λουτρά Υπάτης είναι αρκετά γνωστά, κυρίως για τις ιαματικές πηγές με τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα.

Tα Λουτρά Υπάτης βρίσκονται στις βορειοανατολικές παρυφές της Οίτης, κρυμμένα σε ένα υπέροχο πλατανόδασος, απέχουν 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας (μέσω Λιανοκλαδίου) και 5 χιλιόμετρα από την Υπάτη. Οι ιαματικές ιδιότητες των νερών τα οποία άρχισαν να αναβλύζουν από τη γη μετά από κάποιο σεισμό, ήταν γνωστές ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Επί Τουρκοκρατίας τα λουτρά της Υπάτης γνωστά ως λουτρά του Πατρατζίκ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Τη φυσική ομορφιά της περιοχής αναδεικνύει και η οδική διαδρομή που συνδέει τα Λουτρά Υπάτης με τον Γοργοπόταμο. Στη διάρκεια της πορείας σας και πριν καταλήξετε στον Γοργοπόταμο, θα περάσετε από τα χωριά Μεξιάτες, Κωσταλέξη, Κομποτάδες, Φραντζή που κουρνιάζουν στα ριζά των βορειοανατολικών παρυφών της Οίτης. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για το χωριό Κομποτάδες απ’ όπου ακολουθώντας έντονα ανηφορικό και με απανωτές στροφές χωμάτινο δρόμο θα προσεγγίσετε τις «Γραμμένες Σπηλιές» ή «Αγιοσπηλιές» που βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μέτρων όπου είχαν τις σκήτες τους μοναχοί.

ethnos.gr

Share Button
TRAVELERS' REVIEWS

FAMILY VACATION ! LOUTRA YPATHS GREECE

“Loutra Ypatis will truly rejuvenate your body, spirit and mind. Having been living in New York City, we were looking for a peaceful place away from large cities and or crowded Greek islands to unwind, and share quality time with my family. And we found this unique tranquil village in Central Greece, called Loutra Ypatis. […]

Share Button

CONNECT WITH US